Párkapcsolati terápia otthon

2010. 11. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legtöbb párkapcsolatban vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ám ha ezek túl sokszor fordulnak elő, lehetséges, hogy szakértő segítségére lesz szükségünk. De ez igen sokba kerül. Nem mindenki engedheti meg magának a párterápiát. Arról nem is beszélve, hogy sokan nem szeretik másra bízni az életükben felmerülő konfliktusok megoldását vagy nem tudnak megnyílni harmadik félnek.

Az amerikai HowLifeWorks ('hogyan működik az élet') magazin összeállított pár tippet azoknak, akik kipróbálnák az önterápiát a párkapcsolatuk gondjainak elsimítására.

Azok számára, akik nem akarnak terapeutára költeni, hogy saját kezükbe vehessék párkapcsolatuk problémáinak megoldását, egyre kedveltebbek a csináld magad módszerek, mert sokak számára hamarabb hozhatnak megoldást, mint a terapeuta.

A pozitív gondolkodás a legjobb kezdet. Ha gyülekeznek a felhők a kapcsolatunk egén, jól jöhet, ha hátralépünk egyet és elgondolkodunk azon, hogy miért is szerettünk bele a partnerünkbe. Ezzel el lehet kerülni a felesleges vitákat és az agresszió kialakulását a kapcsolatunkban.

Ha bizonytalanná válunk, írjunk listát, levelet vagy akár verset. Ez segít az érzelmeink kifejezésében és meg is nyugszunk általa. Ha úgy érezzük, nehéz kommunikálni a partnerünkkel, akkor megkönnyíthetjük azzal, hogy az általunk leírtakat megmutatjuk neki. Szükségtelen szégyellősnek lennünk, hiszen annak, aki szeret minket, az érzelmeink nagyon fontosak, még akkor is, ha nem szóban mondjuk el neki, és gondoljunk bele, így legalább nem tartjuk magunkban, ami a legrosszabb megoldás.

Néha csak öleld át a párod, vagy vedd rá, hogy táncoljatok egy kicsit. Nem kell kimozdulni, ha nem akartok, csak találjatok pár percet, ami csak a tietek. Ez gyerekek mellett nem lehet könnyű, de legalább 2-3 alkalommal havonta biztosan sikerül kettesben maradnotok 10-15 percre, már az is több a semminél. Zene sem kell hozzá, elég, ha csak átkarolod és ringatóztok egy kicsit. Ilyenkor nem fontos a beszéd, de ha úgy érzitek, osszátok meg egymással a gondolataitokat. Az ilyen élmények segítenek, hogy emlékeztesd magad és őt is, hogy miért szerettetek egymásba.

Ha szeretnél komolyabban foglalkozni az önterápiával, akkor van rá lehetőséged, hiszen számtalan könyv és egyéb anyag, CD, DVD létezik a témában. Nem szükséges rá ezreket kiadnod, elég, ha beiratkozol a közeli könyvtárba. Ezeket az anyagokat akár közösen is tanulmányozhatjátok, ami jó közös program és segíthet kideríteni, hogy milyen mélyebb problémák húzódnak meg a felszíni „sérülések” alatt.

Próbáljátok ki a szerepjátékot a "hálószobában". Ez egy olyan módja a szexnek, amikor az ember az átlagosnál többet kommunikál a partnerével. A rejtett vágyak realizálása eleve jól hathat a kapcsolatotokra,  de a szerepjátékok során könnyebben megnyílhattok, és kis odafigyeléssel beleláthattok a másik lelkébe is.  A felvett álarcok ugyanis sokszor megkönnyítik a lelkünkön lévő álarcok levételét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top